Çerezler

Çerez Kullanımı Hakkında Bilgilendirme

 

Değerli Ziyaretçimiz,

Bu metin, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun (“Kanun”) 10’uncu maddesi ile Aydınlatma Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ kapsamında veri sorumlusu sıfatıyla Av. Dr. Davut GÜRSES & Av. Yaman ÇELİK & Av. Yusuf KÜÇÜK (“Pacta Hukuk”) tarafından hazırlanmıştır.

Bu Çerez Aydınlatma Metni’nin amacı, hizmetlerimize internet sitemiz aracılığıyla uzaktan erişim sağladığınızda kullanılan çerezlerin cihazınıza yerleştirilmesi aracılığıyla otomatik yolla elde edilen kişisel verilerinizin nasıl ve hangi amaçlarla işlendiği, hangi tür çerezlerin kullanıldığı ve bu çerezleri nasıl yönetebileceğiniz hakkında sizlere bilgi vermektir.

1. Çerez Nedir?

Pacta Hukuk olarak, internet sitemizden verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerez ve benzeri diğer bazı teknolojileri (hepsi birlikte “Çerez/Çerezler” olarak anılacaktır.) kullanmaktayız. 

Çerezler, tarayıcınız tarafından bilgisayarınızda veya diğer elektronik cihazlarınızda saklanan ve normalde istatistiksel bilgileri toplamak üzere ve kullanım eğilimlerini veya bir internet adresine erişimleri analiz etmek için kullanılan küçük metin dosyalarıdır. Bir başka tanımla çerezler, bir internet sayfası ziyaret edildiğinde kullanıcılara ilişkin birtakım bilgilerin kullanıcıların terminal cihazlarında depolanmasına izin veren düşük boyutlu zengin metin biçimli text formatlarıdır.

Çerezler, programları çalıştırmak veya bilgisayarınıza virüs dağıtmak için kullanılamaz. Çerezleri, IP adresleri, işletim sistemi türü, tarayıcı türü, tarayıcı dili, sorguların geçmişi, reklam mesajlarının gösterilmesiyle ilgili veriler ve kullanıcıların bunlara tıklamaları gibi bilgileri toplamak için kullanırız.

2. Çerez Türleri ve Kullanım Amaçları

    • 2.1. Sürelerine Göre Çerezler:
      • 2.1.1. Oturum çerezleri: Geçici çerez olarak da adlandırılan oturum çerezi, oturumun sürekliliğinin sağlanması amacıyla kullanılır. Oturum Çerezleri ziyaretçilerin internet sitesini ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra sona eren geçici çerezlerdir. Bu tür çerezlerin kullanılmasının temel amacı, ziyaretiniz süresince internet sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasını sağlamaktır.
      • 2.1.2. Kalıcı çerezler: Kalıcı çerezler internet sitesinin işlevselliğini artırmak, daha hızlı ve iyi bir hizmet sunmak amacıyla kullanılan çerez türleridir. Bu tür çerezler ziyaretçilerin tercihlerini hatırlamak için kullanılır ve tarayıcılar vasıtasıyla ziyaretçilerin cihazlarında depolanarak belirli bir tarihe veya kullanıcı tarafından silinene kadar varlığını sürdürür.
    • 2.2. Kullanım Amaçlarına Göre Çerezler: 
      • 2.2.1. Kesinlikle gerekli çerezler (zorunlu çerezler):Bu çerezler internet sitemizin düzgün bir çalışabilmesi, özelliklerinden ve sunulan hizmetlerden yararlanabilmeniz için gerekli olan çerezlerdir. Bu çerezler güvenlik ve doğrulama gibi amaçlar için kullanılmakta olup, herhangi bir pazarlama amacı doğrultusunda kullanılmaz ve kimliğinizi tanımlamaz. Söz konusu çerezler talep etmiş olduğunuz bir bilgi toplumu hizmetinin (log-in olma, form doldurma, gizlilik tercihlerinin hatırlanması gibi) yerine getirilebilmesi için zorunlu olarak kullanılmaktadırlar. Bu çerezlerin devre dışı bırakılması hizmet ve özelliklerin tamamının veya bir bölümünün kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir.
      • 2.2.2. İşlevsellik çerezleri: İşlevsellik çerezleri, daha kişiselleştirilmiş bir çevrimiçi deneyim için internet sitemizde geçmişte yaptığınız seçimlerin (kullanıcı adınız, bulunduğunuz bölge veya kullandığınız dil) hatırlamasına olanak tanır. Bu tür çerezlerin kullanımına izin verilmemesi size özel bir özelliğin kullanılmamasına neden olabilir ve tercihlerinizi hatırlamasını engeller. 
      • 2.2.3 Performans çerezleri: İnternet sitelerinde kullanıcıların davranışlarını analiz etmek amacıyla istatistik ölçümüne imkân veren çerezlerdir. Bu çerezler, web sitemizi nasıl kullandığınız, hangi sayfaları ziyaret ettiğiniz ve hangi bağlantıları tıkladığınız gibi bilgileri toplayarak ziyaretçilerin web sitemizle nasıl bir etkileşime girdiğini anlamamıza yardımcı olur. Bu çerezler kimliğinizi tanımlamayıp, tüm veriler isimsiz bir şekilde alınır ve bir araya getirilir.
      • 2.2.4. Reklam/Pazarlama çerezleri: Bu çerezler, size ve ilgi alanlarınıza yakın olan içeriklerin saptayarak tarafınıza özel ürün tanıtımı yapabilmek ve kampanyaları sunabilmek, kişiselleştirilmiş reklamlar göstermek, reklam kampanyalarının etkinliğini ölçmek amacıyla kullanılabildiği gibi bir reklamın size görüntülenme sayısını kısıtlamak amacıyla da kullanılabilir.
    • 2.3. Taraflarına Göre Çerezler
      • 2.3.1. Birinci taraf çerezleri: Doğrudan ziyaret edilen internet sitesi tarafından ziyaretçilerin cihazlarına yerleştirilir. Birinci taraf çerezleri gezmekte olduğunuz internet sitesi tarafından tanımlanır ve sadece bu site tarafından okunabilirler.
      • 2.3.1. Üçüncü taraf çerezleri: Üçüncü taraf çerezleri farklı hizmetler için kullanılan diğer organizasyonlar tarafından tanımlanır.

3. Hangi Çerezleri Kullanıyor ve Ne Kadar Süre İle Saklıyoruz?

Çerezin İsmi

Çerezin Amacı

Çerez Tipi

 

Saklama Süresi

Çerez1a

İnternet sitemizin çalışması amacıyla gerekli olan çerezler olup talep etmiş olduğunuz bir bilgi toplumu hizmetinin (log-in olma) yerine getirilebilmesi için zorunlu olarak kullanılmaktadırlar. Sayfaya girildiğinde aktif olarak yerleştirilmektedirler.

Birinci Taraf Çerez

Oturum süresince saklanırlar.

Çerez1b

İnternet sayfasının çalışması amacıyla gerekli olan çerezler olup talep etmiş olduğunuz bir bilgi toplumu hizmetinin (form doldurma) yerine getirilebilmesi için zorunlu olarak kullanılmaktadırlar. Sayfaya girildiğinde aktif olarak yerleştirilmektedirler.

Birinci Taraf Çerez

Oturum süresince saklanırlar.

Çerez1c

İnternet sitemizin çalışması amacıyla gerekli olan çerezler olup talep etmiş olduğunuz bir bilgi toplumu hizmetinin (gizlilik tercihlerinin hatırlanması) yerine getirilebilmesi için zorunlu olarak kullanılmaktadırlar. Sayfaya girildiğinde aktif olarak yerleştirilmektedirler.

Birinci Taraf Çerez

180 gün süreyle saklanmaktadır.

Çerez-3

Bu çerezler internet sitemiz aracılığıyla yerleştirilmiş reklam ortaklarımızın çerezleri olup üçüncü taraf çerezlerdir. Bu çerezler iş ortaklarımız tarafından ilgi alanlarınıza göre profilinizin çıkarılması ve size ilgili reklamlar gösterme amacıyla kullanılmaktadır.

Üçüncü Taraf Çerez (B şirketi)

365 gün süreyle saklanmaktadır.

Çerez-4

Bu çerezler, internet sitemizi daha işlevsel kılmak ve kişiselleştirmek (gizlilik tercihleriniz hariç olmak üzere diğer tercihlerinizin siteye tekrar girdiğinizde hatırlanmasını sağlamak üzere) amaçlarıyla kullanılmaktadır.

Birinci Taraf Çerez

90 gün süreyle saklanmaktadır.

4. Kişisel Verilerinizin Aktarımı

Kişisel verileriniz, yukarıda belirtilen amaçlar kapsamında, açık rızanıza istinaden veya Kanun’un 5/2. maddesinde düzenlenen diğer hallerde, Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde düzenlenen kişisel veri işleme şartları ve amaçları çerçevesinde iş ortaklarımız, ifa yardımcılarımız, tedarikçiler, yetkili kamu kurum ve kuruluşları gibi ilgili üçüncü kişi kurum ve kuruluşlarla paylaşılabilecektir

5. Kişisel Verilerinizin Uluslararası Aktarımı

Kişisel verileriniz, gizlilik ve veri koruma yasalarının yargı çevrenizde yeteri kadar koruyucu olamadığı hallerde, hizmet sağlayıcılarımızla paylaşılabilir ve/veya bu kişilere aktarılabilir. Bu husus, yalnızca Hizmetlerin size sağlanması ve sağlanmasının zorunlu olduğu durumlar içindir. Bu tür veri aktarımlarını düzenlemek ve aktarım halinde veri bütünlüğünü korumak ve sürdürmek amacıyla yeterli güvenlik önlemlerinin alındığını garantilemek için, GDPR'ın V. Bölümü altında düzenlenen (ki buna tarafımızca uyulacak olan) özel yükümlülükler mevcuttur.

Daha fazla bilgi için lütfen info@pactahukuk.com adresinden bize ulaşın.

6. Amaç Değişikliği

Kişisel verileriniz, yalnızca tarafımızca toplanılan amaçlar doğrultusunda kullanılacaktır. Fakat başka bir amaçla kullanılması gerekir ve işbu amaç asıl amaca uygun olursa, söz konusu yeni amaçlar için de kişisel verilerinizi kullanabiliriz. Yeni amacın işlenmesinin asıl amaçlarla nasıl uyumlu olduğuna dair bir açıklama istemeniz durumunda, lütfen info@pactahukuk.com adresinden bize ulaşın. Kişisel verilerinizi konu dışında bir amaçla kullanmamız gerekirse, sizi bunu yapmamıza olanak sağlayan yasal dayanağı açıklayarak bilgilendiririz. Kişisel verilerinizi, mevzuat kapsamında gerekli olan ve imkân tanınan durumlarda, sizin bilginiz ve rızanız olmaksızın, işbu Aydınlatma Beyanı’na uygun olarak, işleyebileceğimizi belirtmek isteriz.

7. Çerezler Nasıl Devre Dışı Bırakılır ve Çerez Tercihleri Nasıl Değiştirilebilir?

Microsoft Internet Explorer: https://support.microsoft.com/enus/kb/278835/it
Google Chrome: https://support.google.com/accounts/answer/61416?hl=tr
Mozilla Firefox: https://support.mozilla.org/it/kb/Eliminare%20i%20cookie
Apple Safari: https://support.apple.com/it-it/HT201265
Opera: https://help.opera.com/en/latest/web-preferences

 

Kişisel verileriniz ile ilgili talep ve şikâyetlerinizi, KVKK'nın 13. maddesi ve 30356 sayılı ve 10.03.2018 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ'in başvuru usulünü düzenleyen 5. maddesine uygun şekilde kimliğinizi tespit edici bilgiler ile birlikte, bize info@pactahukuk.com üzerinden gönderebilirsiniz.

Yazılı başvurularınızı da Koşuyolu Mahallesi Koşuyolu Caddesi No:12/A Koşuyolu Kadıköy İstanbul adresine iletebilirsiniz. Kişisel veri sahibi olarak, haklarınıza ilişkin taleplerinizi, işbu Aydınlatma Metninde yukarıda düzenlenen yöntemlerle Pacta Hukuk’a iletmeniz durumunda Pacta Hukuk talebin niteliğine göre talebi en geç otuz gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandıracaktır. Ancak, Kişisel Verileri Koruma Kurulunca bir ücret öngörülmesi halinde, ücret alınacaktır.

İşbu Aydınlatma Beyanı, 04.10.2022 tarihinde güncellenmiştir. Değişiklik olması durumunda, yürürlük tarihi ve içeriği güncellenecektir